Meteen naar de inhoud

Hypotheken

  • Annuïteitenhypotheek
  • Lineaire hypotheek
  • Aflossingsvrije hypotheek
  • Overlijdensrisicoverzekering
  • Woonlastenverzekering

Annuïteitenhypotheek

Ook bij de annuïteitenhypotheek lost u iedere maand een deel van de lening af. Dit is echter geen vast bedrag. Aan het begin van de looptijd lost u weinig af en betaalt u veel rente; aan het eind van de looptijd lost u meer af en betaalt u minder rente. Gedurende de looptijd van de lening wordt jaarlijks hetzelfde bedrag betaald voor rente en aflossing samen. Zeker de eerste tien jaar is dat minder dan bij de lineaire hypotheek.

Jonge starters op de woningmarkt hebben veel voordeel bij deze hypotheekvorm, omdat bij aanvang de netto-maandlasten relatief laag zijn. De netto-lasten worden in de loop van de tijd hoger. Nadeel is dat u steeds minder belastingvoordeel heeft.

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek lost u iedere maand een vast deel van de lening af. De rente wordt steeds berekend over het nog niet afgeloste deel van de hypotheek en daalt dus. In de beginperiode zijn de hypotheeklasten het hoogst, jaarlijks worden de lasten lager. Over de gehele looptijd bezien, is deze hypotheekvorm de voordeligste.

U kunt voor deze hypotheekvorm kiezen wanneer u in korte tijd vermogen wilt opbouwen of een inkomensdaling verwacht.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek lost u gedurende de looptijd de lening niet af; u betaalt alleen rente. U geniet daardoor de maximale hypotheekrente-aftrek over de gehele looptijd. U bouwt echter geen vermogen op.

Vaak kunt u deze hypotheek alleen afsluiten in combinatie met een hypotheekvorm waarbij er wel wordt afgelost. Een andere mogelijkheid is dat u de woning gedeeltelijk met eigen geld financiert. Per 1 augustus 2011 geldt als stelregel dat maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij mag worden gefinancierd, de rest moet worden afgelost d.m.v. een aflossingsschema of aflossingsproduct.

Hoe werkt overgangsrecht?

Als je op 31 december 2012 al een hypotheek had, dan kun je voor het bedrag van deze hypotheek de oude regels laten gelden en ben je niet verplicht om annuïtair of lineair af te lossen voor dat deel. Alleen als je een hogere hypotheek afsluit dan je had, zijn voor dat hogere hypotheekdeel de nieuwe regels van toepassing. Bijvoorbeeld omdat je nieuwe woning duurder is dan je oude.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering (ORV) stelt de betaling van de woonlasten veilig als het inkomen van één van de hypotheekgevers wegvalt door tussentijds overlijden.

https://adviseur.nn.nl/va/Actueel/Nieuwsbericht/Video-uitleg-overlijdensrisicoverzekering-speciaal-voor-jou.htm

Woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering stelt de betaling van de woonlasten veilig als iemands inkomen geheel of gedeeltelijk wegvalt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

De hoogte van het te verzekeren bedrag wordt van tevoren afgestemd op de maandelijkse vaste lasten

Navigatie

Mis niets

Ontvang 10 x per jaar onze nieuwsbrief.
Gratis